Физические основы электроплазмолиза

Физические методы переработки сырья при производстве пищевых продуктов

Литература

1. Ботошан Н.И., Берзой С.Е. Явление электроплазмолиза биологических сред и перспективы ее применения в пищевой перерабатывающей промышленности // Электронная обработка материалов.
1994. № 2.C. 73-76.
2. Берзой С.Е., Ботошан Н.И., Болога М.К. Электроплазмолиз — состояние развития и некоторые перспективы // Электронная обработка материалов. 2000. № 5. С. 126-132.
3. Нобел П. Физиология растительной клетки. М.: Мир, 1973. 288 с.
4. Жолкевич В.Н. и др. Водный обмен растений. М.: Наука, 1989. 256 с.
5. Ботошан Н.И., БологаМ.К., Берзой С.Е. Время релаксации Максвелла и электризация проводящих сред // Электронная обработка материалов. 2003. № 6. С. 44-52.
6. Ботошан Н.И., Болога М.К., Берзой С.Е. Некоторые особенности разрядных и токовых режимов электроплазмолиза // Электронная обработка материалов. 2004. № 2. С. 59-63.
7. Ботошан Н.И., Болога М.К., Берзой С.Е. Клеточная модель электроплазмолиза // Электронная обработка материалов. 2004. № 5. С. 60-64.
8. Эбелинг В. Образование структур при необратимых процессах. М., 1979.
9. Ботошан Н.И., Папченко А.Я., Чебану В.Г., Берзой С.Е., Лымарь А.С. Явление гистерезиса при электрообработке биологических сред // Электронная обработка материалов. 1988. Кишинев, Т: 141(3). С. 70-74.
10. Ботошан Н.И., Болога М.К., Берзой С.Е. Модель описания электроплазмолиза двухкомпонентного биологического сырья // Электронная обработка материалов. 2005. № 2. С. 64-68.
11. Ботошан Н.И., Берзой С.Е., Болога М.К., Чебану В.Г.,Папченко А.Я. Динамические характеристики процесса электроплазмолиза растительного сырья // Электронная обработка материалов. 1989. Кишинев, Т: 149(5). С. 58-62.
12. Болога М.К., Берзой С.Е., Ботошан Н.И., Захарчук А.В., Скимбов А.А. Применение электроплазмолиза в производстве жира из светящегося анчоуса // Электронная обработка материалов. 1988. Кишинев, Т. 6. С. 67-72.
13. Ботошан Н.И., Болога М.К., Берзой С.Е. Интенсификация теплообмена в биологической среде электроплазмолизом // Электронная обработка материалов. 2005. № 1. С. 68-75.
14. Гинзбург А.С., Громов М.А., Красовская Г.И. Теплофизические характеристики пищевых продуктов. М.: Пищевая промышленность, 1980. 288 с.
15. Лазаренко Б.Р., Фурсов С.П., Щеглов Ю.А. и др. Электроплазмолиз. Кишинев, 1978.
16. Стабников В.Н., Баранцев В.И. Процессы и аппараты пищевых производств. М.: Легкая и пищевая промышленность. 1983. 327 с.

Поступила 29.09.05

The analysis of an electroplasmolysis of biological raw material is lead(carried out, spent), the basic singularities of process in correlation with performances of a cell-like interchanging and requirement of stabilization of a potential on a membrane are secured (discharged). The measure(test) of a plasmolysis on a difference in phase between a current through capacity reactive and fissile environmental resistances is submitted. Is shown, that the factor of ablation of a charge from a cell-like envelope by a current frames square-law intensifying of pressure in a cell resulting in to a plasmolysis. The bipropellant model is considered which parts a fluid fraction of raw material on two parts — inside and exocellular. The nature of model consists in unique exposition of transport phenomenas — electrical conductivity, thermal conduction or diffusion. On the establishment of model of raw material the parameters describing efficacy and intensification of transmission are deduced (removed). The basic analytical performances of process of transmission are well compounded with experimental datas in a wide gamut of the attitude amounting of raw material — fluid fraction and dry matters. On an example of process of an evaporation at concentration or drying of vegetative raw material the optimization on a minimum level of heat wastes surveyed.

181

Similar Documents

Publication Publication Date Title

US3930335A
(en)

1976-01-06 Plant growth system

US3876907A
(en)

1975-04-08 Plant growth system

JPH0441367B2
(ru)

1992-07-08

JPS54132728A
(en)

1979-10-16 Multiplex current type inverter

SU751387A1
(ru)

1980-07-30 Способ электроплазмолиза растительного сырь

JPS63257497A
(en)

1988-10-25 Operation controlling method and device for ac motor

US3383218A
(en)

1968-05-14 Thawing frozen foods

Sack et al.

2017

A device for combined thermal and pulsed electric field treatment of food

JPH04239120A
(en)

1992-08-27 Wafer heating method

CN112019197A
(zh)

2020-12-01 一种脉冲电流发生器及控制方法

JPS62145272A
(en)

1987-06-29 Temperature controller

JPH01218411A
(en)

1989-08-31 Electric rice boiler

JPS5728573A
(en)

1982-02-16 Controlling method of multiplied inverter

JPH02168895A
(en)

1990-06-28 Method of decreasing peak current value of voltage-type pulse width modulation control inverter

Kriengkriwut et al.

2015

Simulation of Electric Field in Co-Field Treatment Chamber Using FEM

JPS56115183A
(en)

1981-09-10 Controlling method for three-phase voltage type inverter

JPS58218878A
(en)

1983-12-20 Regulation of inside impedance of electric power source device

Sardyoung et al.

2018

Design and Simulation of a 3 Phase 25 kV 20 kW 5 Hz Pulsed High Voltage Generator for Microorganisms Inactivation Process in a Liquid Food

KR0147767B1
(ko)

1998-10-01 오옴익 가열용 파워 발생장치

Kumhála et al.

2022

Kitchen cooking by electroporation

JPH01186783A
(en)

1989-07-26 Manufacture of heater element of positive temperature characteristic

JPS63105329A
(en)

1988-05-10 Heating controller for cooker

FR2341278A1
(fr)

1977-09-16 Procede de traitement de substances organiques, telles que produits alimentaires, dans un cuiseur, et cuiseur pour la mise en oeuvre dudit procede

汪和睦 et al.

1985

ELECTRIC FIELD-INDUCED FUSION OF Triticum aestivum L. MESOPHYLL CELL PROTOPLASTS

SU527579A1
(ru)

1976-09-05 Способ нагрева капилл рнопористых материалов

Info

Publication number
SU751387A1

SU751387A1

SU782621752A

SU2621752A

SU751387A1

SU 751387 A1

SU751387 A1

SU 751387A1

SU 782621752 A

SU782621752 A

SU 782621752A

SU 2621752 A

SU2621752 A

SU 2621752A

SU 751387 A1

SU751387 A1

SU 751387A1

Authority
SU
USSR — Soviet Union

Prior art keywords

steepness
pulses
cut
raw materials
vegetable

Prior art date
1978-05-15

Application number
SU782621752A
Other languages

English (en)

Inventor
Леонид Абрамович Фурер
Николай Павлович Коваль
Юрий Александрович Щеглов
Original Assignee
Опытный Завод Института Прикладной Физики Ан Молдавской Сср
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
1978-05-15
Filing date
1978-05-15
Publication date
1980-07-30

1978-05-15Application filed by Опытный Завод Института Прикладной Физики Ан Молдавской Сср
filed

Critical

Опытный Завод Института Прикладной Физики Ан Молдавской Сср

1978-05-15Priority to SU782621752A
priority

Critical

patent/SU751387A1/ru

1980-07-30Application granted
granted

Critical

1980-07-30Publication of SU751387A1
publication

Critical

patent/SU751387A1/ru

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Лесные поляны
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: